ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

ΚΑΘΑΠΤΟΜΑΙ

ΤΟΥ

ΤΑΥΡΟΥ

ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ

Η τοιχογραφία με το άλμα στη ράχη του ταύρου

 και τα σχέδια του Αρθουρ Εβανς

 

 

Η τοιχογραφία των «Ταυροκαθαψίων» είναι από μόνη της μια εντυπωσιακή μαρτυρία, ένα ντοκουμέντο, που μας διασώζει με σαφή και αδιάψευστο τρόπο την πραγματικότητα για το αγώνισμα με τα άλματα στη ράχη του ταύρου.

Με τα λευκόχρωμα σώματα μπροστά και πίσω από τον ταύρο είναι γυναίκες. Με κεραμιδόχρωμο κορμί πάνω στη ράχη του ταύρου εκτελεί το άλμα του ένας άλτης.

Ο ταύρος είναι φανερό από την απεικόνισή του ότι τρέχει και ο καυλός του είναι σε στύση, όπως και σε όλες άλλωστε τις ανάλογες απεικονίσεις, ακόμη και στο πιο μικρό χαρακτικό. Είναι μια παρατήρηρη, που ασφαλώς και πρέπει να έχει τη σημασία της, μια και οι τεχνίτες της Κνωσού, είτε είναι ζωφράφοι, είτε είναι χαράκτες δεν παραλείπουν να την τονίσουν αυτή τη λεπτομέρεια, ακόμη και σ΄ένα πολύ μικρό σφράγισμα, που απαιτεί μεγεθυντικό φακό για να το παρατηρήσεις.

 

 

 

 

Δυο πολύ χαρακτηριστικά σκίτσα από τον ίδιο τον ανασκαφέα της Κνωσού, τον Σερ Αρθουρ Εβανς, με πιθανές κινήσεις των αλτών κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος με τον ταύρο.

 

 

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα απεικόνιση από τα Ταυροκαθάψια. Αυτή τη φορά στη σφενδόνη ενός σφραγιδικού δακτυλιδιού από τις γειτονικές στην Κνωσό Αρχάνες. Η εικόνα αυτή είναι σε υπερμεγέθυνση και εν τούτοις είναι πολύ εύκολο να κάνουμε κι εδώ τις ίδιες παρατηρήσεις που κάναμε και στην εικόνα της μεγάλης τοιχογραφίας.

Η Κνωσός επιμένει σ΄αυτή την εικόνα, που οι εντύπωσή της υπάρχει σε πολλά σφραγίσματα, αρκετά από τα οποία έχουν βρεθεί και εκτός Κρήτης, πολύ μακριά, σε χώρες όπως η φαραωνική Αίγυπτος, με την οποία η Κνωσός είναι βέβαιο ότι διατηρούσε εμπορικές και άλλες σχέσεις.

 

 

 

Αυτή η παράσταση με διαδοχικές σκηνές από το αγώνισμα των ταυροκαθαψίων ήρθε στο φως πριν από λίγα μόλις χρόνια, σε μια ανασκαφή στο Δέλτα του Νείλου, στην Αίγυπτο. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι φτιάχτηκε από τεχνίτες της Κνωσού που ταξίδεψαν στην Αίγυπτο των Φαραώ. Η τεχνοτροπία, τα σχέδια, τα χρώματα και η ελευθερία στις κινήσεις του ταυρού και των ταυροκαθαπτών, όπως αποτυπώνονται παραπέμπουν ευθέως στην τοιχογραφία της Κνωσού, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

 

 

Ο διάσημος ταυροκαθάπτης από την Κνωσό, που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Ηρακλείου.

 

 

 

Αξίζει να δούμε αυτές τις δυο εικόνες από την φαραωνική Αίγυπτο με τη χορεύτρια να επιχειρεί μια άσκηση κιβίστησης. Φοράει και αυτή ένα περίζωμα, που διαφέρει ωστόσο από τα περιζώματα των κοριτσιών της Κνωσού. Και οι δυο διαφορετικές αυτές παραστάσεις είναι χαραγμένες σε πέτρα. Η κίνηση της χορεύτριας και στις δυο εικόνες δεν διαφέρει από τις ασκήσεις που επιχειρούν οι ταυροκαθάπτες στη ράχη του ταύρου.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο και οι φωτογραφίες προέρχονται από το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ του βιβλίου μου «ΤΑΥΡΟΚΑΘΑΨΙΑ Στο Παλάτι Της Κνωσού», απ’ όπου και αναδημοσιεύονται.

Νίκος Ζερβονικολάκης

Αθήνα 17 Σεπτεμβρίου 2006



zervonikolakis.lastros.net   Επιστροφή στην αρχική σελίδα