ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ SACRA SINDONE Το «Ξόρκι» Της Πόλης Των Μάγων
Η Βασιλική του San Giovanni Battista (του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) είναι το Duomo (ο καθεδρικός Ναός) του Torino και σε ένα παρεκκλήσι του φυλάσσεται η Ιερά Σινδόνη, που είναι όπως πιστεύεται το σάβανο, με το οποίο τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού για να ταφεί. Ωστόσο, αυτό το «Ιερό Σύμβολο» για εκατομμύρια πιστούς, δεν έπαψε ποτέ να αμφισβητείται από πολλούς ερευνητές που το μελέτησαν περνώντας το ακόμη και από τη δοκιμασία του ραδιενεργού άνθρακα (C14), όπως τεστάρεται η ηλικία των αρχαιολογικών ευρημάτων. Ο Steven D. Schafersman από το Πανεπιστήμιο του Texas έχει πει: «Αναφορικά με την ιερά σινδόνη του Τορίνο, όλα τα εμπειρικά στοιχεία και η λογική θα οδηγήσουν οποιοδήποτε αντικειμενικό, λογικό άτομο στο ακλόνητο συμπέρασμα ότι η σινδόνη είναι τεχνούργημα κάποιου καλλιτέχνη του 14ου αιώνα».
Αυτό είναι το πολυσυζητημένο πρόσωπο, που εικονίζεται στη Σινδόνη και πιστεύεται ότι είναι το πρόσωπο του Χριστού.
Η διαμάχη για τη Σινδόνη του Torino είναι μακρά και θα επανέλθω σε αυτή, αφού προηγουμένως δούμε από κοντά τον τόπο που φυλάσσεται, στο παρεκκλήσι της Cappella della Sindone, που βρίσκεται μέσα στο Duomo του Torino (τον Καθεδρικό Ναό του San Giovanni Battista), πίσω από το Palazzo Reale. Βγαίνοντας από το Juventus Store με ένα ολοκαίνουριο μικρό ασημένιο pin της Juve στο πέτο βρέθηκα σε λίγα λεπτά μπροστά στην επιβλητική πλατεία του Palazzo Reale. Εκεί με υποδέχτηκαν δυο υπέροχοι ελληνικοί μύθοι από αυτούς, που η σημερινή Ελλάδα κοντεύει σιγά-σιγά να τους ξεχάσει. Τα κιγκλιδώματα του παλατιού κοσμούν πολλά κεφάλια της Μέδουσας Γοργώς, με τα φίδια. Το Γοργόνειο, που χάρισε ο Περσέας στην Αθηνά. Και προχωρώντας λίγο ακόμη είδα ότι την είσοδο, στην αυλή του παλατιού, τη φυλάνε δυο έφιπποι, που δεν είναι άλλοι από τους Διόσκουρους, τα αδέρφια της Ωραίας Ελένης, ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης.
Στην πίσω αριστερή γωνία της αυλής του παλατιού, υπάρχει ένα άνοιγμα, που οδηγεί στην Piazza San Giovanni, μπροστά ακριβώς από το Duomo και την Cappella della Sacra Sindone. Η «Ιερά Σινδόνη» με ολόκληρη την απεικόνιση του σώματος του γενειοφόρου άνδρα, που αποδίδεται στο Χριστό.
Τους περισσότερους από τους πιστούς που καταφθάνουν εδώ από κάθε γωνιά της γης για να προσκυνήσουν την «Ιερά Σινδόνη» δεν τους απασχολούν ούτε οι αρχιτεκτονικές, ούτε η Μέδουσα, ούτε οι Διόσκουροι. Με αυτούς συμβαίνει ό,τι ακριβώς γίνεται σε όλα τα Ιερά Προσκυνήματα, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πολύ οργανωμένα και υπάρχει απόλυτη τάξη και ενημέρωση από το προσωπικό, που υπηρετεί το προσκύνημα της Σινδόνης. Η κυρία που με πλησιάζει με ρωτάει από πού είμαι, για να προβάλλει στη γλώσσα μου το video με το ιστορικό της «Ιεράς Σινδόνης». Απογοητεύεται όμως όταν της λέω ότι είμαι Έλληνας, γιατί δεν υπάρχει version στα ελληνικά και με ξαναρωτάει ποια άλλη γλώσσα προτιμώ. «Italiano», της λέω και όλα είναι εντάξει.
Όπως και να το δεις, το Torino κυριαρχείται από μια «μαγική ατμόσφαιρα» είτε βρίσκεται κάποιος στην Piazza Statuto με την Porta dell’ Inferno (Πόρτα της Κολάσεως), είτε βρίσκεται εδώ, μπροστά στη Sacra Sindone. Magico Torino. Καθόλου τυχαίο. Μια «Μαγική Πόλη».
Το παρεκκλήσι της «Ιεράς Σινδόνης». Χιλιάδες πιστοί απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν στο Torino γι’ αυτό το προσκύνημα.
Δίπλα από τα σημεία της προβολής των πολύγλωσσων video βρίσκεται το παρεκκλήσι με την «Ιερά Σινδόνη». Το λινό ύφασμα στο οποίο έχει αποτυπωθεί το σώμα και η μορφή, το πρόσωπο ενός γενειοφόρου άνδρα, που αποδίδεται στο Χριστό, είναι καλά κλεισμένο σε ένα μεταλλικό κιβώτιο με καλή θωράκιση, απρόσβλητο από τη φωτιά και προστατευμένο με υψηλής ποιότητας συναγερμούς και μέτρα ασφαλείας.
Στο προσκύνημα της Σινδόνης δεν είναι όμως μόνο οι πιστοί, που παρακολουθούν τα video, αλλά και πολλοί άλλοι, που θέλουν να δουν από κοντά το πιο αμφισβητούμενο κειμήλιο στον κόσμο. Έτσι, το παρεκκλήσι με τη Σινδόνη, αλλά και η Basilica di San Giovanni Battista είναι ένα παγκόσμιο σημείο ενδιαφέροντος για τους πιστούς, για αυτούς που αμφισβητούν την «Ιερά Σινδόνη», για τους περίεργους, μα και για τους «Πεφωτισμένους». Η Sacra Sindone είναι ο ντοκουμέντο των Illuminati. Το χειροπιαστό Σύμβολο των «Ιπποτών του Ναού», που έπαιρναν όρκους για αιώνες μπροστά σ’ αυτό λινό πανί, που το κρατούσαν κρυφά στις μυστικές κρύπτες τους.
Το Duomo του Torino, o καθεδρικός Ναός του San Giovanni Battista, στην καρδιά της πόλης. Στην αριστερή του πτέρυγα βρίσκεται το παρεκκλήσι με την «Ιερά Σινδόνη».
Είχα, όπως φαίνεται απορροφηθεί για πολλή ώρα μπροστά σ’ αυτή την Ιερή Κρύπτη, παρατηρώντας με προσήλωση κάθε λεπτομέρεια, τόσο, που μου φάνηκε ότι άκουγα στα αυτιά μου τη φοβερή κραυγή των Ναϊτών: «Non nobis, Domine, non nobis/ sed Nomini Tuo da gloriam». (Όχι σε μας, Κύριε, όχι σε μας / Αλλά στο Όνομά Σου δώσε τη δόξα).
|