Η Νότια είσοδος του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου, που είναι σήμερα η είσοδος των επισκεπτών.

 

Στη Μεσαιωνική Πόλη Της Ρόδου

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

 

ΤΟ

ΠΑΛΑΤΙ

ΤΩΝ

ΙΠΠΟΤΩΝ

 

Στη Μεσαιωνική Πόλη Της Ρόδου

 

 

Από τη μεγάλη πόρτα του περνάς στην εποχή των Ιπποτών του Ναού, με τα οικόσημα των Ναϊτών να κυριαρχούν σε κάθε βήμα, στα σταυροθόλια, στους τοίχους και στα αίθρια.

Το Παλάτι των Ιπποτών, στη Ρόδο, το Καστέλο, όπως το λένε οι ντόπιοι, αναστηλωμένο όπως είναι, εντυπωσιάζει και μοιάζει με με μηχανή του χρόνου, που οδηγεί με ακρίβεια στον 14ο αιώνα!

Τότε ήρθαν στη Ρόδο οι Ναϊτες. Το 1309 κατέλαβαν το νησί και οχύρωσαν ένα κάστρο που υπήρχε στο Βυζαντινό φρούριο της Ρόδου, που και αυτό, όπως λέει ο θρύλος, είχε κτιστεί πάνω στα θεμέλια του αρχαίου Ναού του Ήλιου.

 

Ο φρουριακός χαρακτήρας του Κάστρου των Ιπποτών σε όλο του το μεγαλείο.

Είναι η βορειοανατολική πλευρά των τειχών, με τις επάλξεις του παλατιού να διακρίνονται στο κέντρο.

Σε πρώτο πλάνο, κατάφυτη σήμερα από πικροδάφνες είναι η μεγάλη τάφρος κύκλωνε με ασφάλεια, γεμάτη νερό, ολόκληρο το κάστρο των Ναϊτών.

 

 

Το μεγάλο, μνημειώδες, Κλιμακοστάσιο, που οδηγεί στον πρώτο όροφο του παλατιού.

 

 

Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, δεσπόζει και σήμερα στην τέλεια διατηρημένη Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου και βρίσκεται στη Βορειοδυτική πλευρά της περιτοίχισης.

Στην είσοδό του καταλήγει η επιβλητική Οδός των Ιπποτών, που πατάει πάνω στα ίχνη του αρχαίου δρόμου προς το κάστρο. Εχει μήκος 200 μέτρα και το πλάτος της είναι 6 μέτρα. Είναι ο πιο σημαντικός δρόμος της Παλιάς Πόλης, αλλά και από τους πιο καλοδιατηρημένους λιθόστρωτους μεσαιωνικούς δρόμους στην Ευρώπη.

 

Η είσοδος του παλατιού, όπως φαίνεται από το μεγάλο κλιμακοστάσιο.

Ένα πλήθος επισκεπτών συνωστίζεται καθημερινά για να μπει και να περιηγηθεί στις πολλές αίθουσες με την ατμόσφαιρα των Ναϊτών.

 

 

 Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη ή Ιωαννίτες Ιππότες μετά την κατάληψη της Ρόδου το 1309 ανακατασκεύασαν το Palazzo προκειμένου να γίνει η επίσημη κατοικία του εκάστοτε Μεγάλου Μάγιστρου. Εκτός όμως από ανάκτορο ήταν και διοικητικό κέντρο του κράτους των Ιπποτών.

Ήταν όμως και φρούριο, με ισχυρή οχύρωση, που πρόσφερε πολλές φορές την προστασία του στον ντόπιο πληθυσμό κατά τη διάρκεια των αλλεπάλληλων εισβολών από τους πολυάριθμους εχθρούς, που επιβουλεύονταν τη Ρόδο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην πολιορκία των Τούρκων το 1522, όταν πλέον αλώθηκε η Ρόδος, παρέμεινε σχεδόν ανέπαφο χάρη στην εξαιρετική του κατασκευή.

 

Μια άποψη προς τις επάλξεις που βλέπουν στην εσωτερική αυλή και δείχνουν την καταπληκτική οχύρωση του παλατιού.

 

 

Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων είναι ένα ορθογώνιο επιβλητικό κτίριο, με διαστάσεις 80Χ75 μέτρα και είναι χτισμένο γύρω από μια μεγάλη εσωτερική αυλή, που έχει διαστάσεις 50Χ40 μέτρα. Στο ισόγειο υπήρχαν οι βοηθητικοί χώροι, οι κουζίνες, οι αποθήκες και οι στάβλοι ενώ στον επάνω όροφο υπήρχε η μεγάλη

 

Μια από τις στοές που περιζώνουν το μεγάλο αίθριο στο κέντρο του παλατιού. Η περίτεχνη κατασκευή της  προκαλεί θαυμασμό.

 

 

αίθουσα του Συμβουλίου, η τραπεζαρία και τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Μεγάλου Μαγίστρου, γνωστά με την ονομασία «Μαργαρίτες».

Η είσοδος του Παλατιού είναι εντυπωσιακή και την κοσμούν δύο επιβλητικοί ημικυκλικοί πύργοι με επάλξεις καθώς και ο θυρεός του Μεγάλου Μαγίστρου. Το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων άντεξε σχεδόν σ’ όλες τι επιθέσεις των εχθρών αλλά έπεσε σε μαρασμό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας (1522-1912), όταν οι κατακτητές το μετέτρεψαν σε φυλακή κι αργότερα το άφησαν να ρημάξει.

Το 1865 καταστράφηκε σχεδόν από τα θεμέλια του όταν ανατινάχτηκε μια πυριτιδαποθήκη, που βρισκόταν στα υπόγεια του διπλανού ναού του Αγίου Ιωάννη. Όρθιοι έμειναν μόνο οι πύργοι της εισόδου. Το Παλάτι ξαναγνώρισε καινούριες δόξες όταν στη διάρκεια της Ιταλικής κατοχής στα Δωδεκάνησα (1912-1948) ο Ιταλός διοικητής Ντε Βέκκι (De Vecci) αποφάσισε να το ανακατασκευάσει με βάσει τα αρχικά σχέδια που κατάφεραν να ανακαλύψουν και να το μετατρέψουν σε επίσημη κατοικία του εκάστοτε Ιταλού Διοικητή, αλλά και θερινό ανάκτορο για τον Ιταλό βασιλιά Βιτόριο Εμανουέλε τον Γ΄ και αργότερα τον Μπενίτο Μουσολίνι.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα μωσαϊκά πατώματά του που είναι στρωμένα με ψηφιδωτά, αρχαία, ρωμαϊκά και βυζαντινά, που τα έφεραν οι Ιταλοί από την Κω καθώς και η συλλογή επίπλων δυτικής τεχνοτροπίας του 16ου και 17ου αιώνα. Την εσωτερική αυλή κοσμούν πολλά αγάλματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου ενώ ξεχωρίζουν οι αίθουσες αναμονής, υποδοχής, μουσικής, χορού και η αίθουσα του ψηφιδωτού της Μέδουσας.

Οι ιππότες ήταν πάντα γόνοι ευγενών. Ο μεγάλος μάγιστρος προέρχονταν από την πρώτη τάξη των ιπποτών. Ηταν ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα. Αλλα υψηλά αξιώματα μετά από αυτόν ήταν ο μεγάλος κομεντόρης, ο μαρισκάλδος, ο μεγάλος ξενοδόχος, ο αμιράλης, ο ντραπέριος, ο τρεζουριέρης, ο μεγάλος τουρκόπουλος και ο μεγάλος καγκελάριος. Αυτοί ήταν οι αρχηγοί των «γλωσσών».

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Αθήνα, Καλοκαίρι 2011





zervonikolakis.lastros.net   Επιστροφή στην αρχική σελίδα