ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

 

ΟΙ

ΙΠΠΟΤΕΣ

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ

 

 

Ξημερώνοντας Πρωτοχρονιά του 1523, ο Μέγας Μάγιστρος του Τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου, Philippus Villiers LIsle Adam, επιβιβάζεται στo πλοίο Santa Maria, τη Ναυαρχίδα του στόλου των Ιπποτών της Ρόδου, που είναι έτοιμη να αποπλεύσει.

Έχουν περάσει 216 χρόνια από τότε που  οι "Hospitallers" Ιππότες πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Ρόδο, που φαίνεται να αποχαιρετούν οριστικά, αναζητώντας ακόμη μια φορά ένα τόπο να εγκατασταθούν.

Στο λιμάνι της Ρόδου, κάτω από τον Πύργο του Αγίου Νικολάου, δεκάδες Γαλέρες φορτωμένες με κόσμο και αποσκευές, ετοιμάζονται για τον απόπλου. Στα λευκά πανιά τους δεσπόζει ο κόκκινος Σταυρός του Αμάλφι, έμβλημα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου.

Την ίδια ώρα, ο νέος κατακτητής της Ρόδου, ο Σουλτάνος των Τούρκων, Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής προσεύχεται για πρώτη φορά στην Καθολική εκκλησία του Sun Giovanni, στη Ρόδο, που έκτοτε θα γίνει τζαμί. Αυτός ήταν ο νικητής της δεύτερης πολιορκίας της ρόδου, που άρχισε στις 26 Ιουνίου του 1522 και έληξε με βαρύ τίμημα για τους νικητές-Τούρκους. Οι Ιππότες έχασαν στη διάρκεια του πολέμου 2.000 στρατιώτες, ενώ ο Σουλεϊμάν μέτρησε 50.000 νεκρούς, πριν υπογράψει συνθήκη με τους Ιππότες για την παράδοση του Κάστρου της Ρόδου και την ασφαλή αποχώρηση όσων από τους κατοίκους της πόλης ήθελαν να ακολουθήσουν το Ιπποτικό Τάγμα στη νέα του εγκατάσταση.

 

Η σημερινή επίσημη είσοδος στο Παλάτι των Ιπποτών της Ρόδου,

ανάμεσα στους δυο πολύ εντυπωσιακούς οχυρωματικούς πύργους.

 

 

Παρ’ ότι έχουν ακόμη μια μέρα προθεσμία (μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 1523), ο πυρετός της προετοιμασίας για τον απόπλου, κορυφώνεται στο λιμάνι. Αυτοί που φεύγουν, έχουν δικαίωμα να πάρουν μαζί τους, με βάση τη συνθήκη που υπογράφηκε, όσα από τα υπάρχοντά τους επιθυμούν και μπορούν να μεταφέρουν. Περίπου 5.000 Ροδίτες έχουν πάρει την απόφαση να ακολουθήσουν τους Ιππότες και έχουν επιβιβαστεί ήδη στα πλοία.

Πριν σηκωθεί καλά-καλά η μέρα, ο στόλος των Ιπποτών σηκώνει πανιά, βγαίνοντας από το λιμάνι της Ρόδου, με προορισμό το Ηράκλειο της Κρήτης.

Λένε πως γέμισε η θάλασσα Κόκκινους Σταυρούς από τα πανιά του στόλου των Ιπποτών!

 Οι Ιππότες έμειναν στη Ρόδο από το 1306 (την πόλη της Ρόδου όμως, την κατέλαβαν το 1309), μέχρι την Πρωτοχρονιά του 1523, που αναχώρησαν για την Κρήτη.

Το λιμάνι, μπροστά στο φρούριο του Αγίου Νικολάου (στο Μαντράκι) σήμερα είναι γεμάτο κότερα και θαλαμηγούς, ωστόσο, παντού γύρω υπάρχουν ανάγλυφοι οι Σταυροί των Ιπποτών, οι θυρεοί με τα ιπποτικά σύμβολα και οι ασπίδες με το σπαθί και το «Μυστικό Ρόδο»!

Κάθε φορά που έρχομαι στη Ρόδο, θέλω να μπαίνω στη Μεσαιωνική Πόλη από την πόρτα της θάλασσας, την Porta Marina, την πόρτα του λιμανιού. Από κει είναι εύκολο να ανηφορίσω προς την Πλατεία του Μουσείου και να βρεθώ στην καρδιά της πόλης των Ιπποτών.

 

Η «Μεγάλη Αίθουσα των Ασθενών» στο Νοσοκομείο των Ιπποτών, που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

 Μια θαυμαστή κατασκευή από αρχιτεκτονικής πλευράς.

 Εντυπωσιακή είναι και η κεντρική κιονοστοιχία που χωρίζει στα δυο τη μεγάλη αίθουσα.

 Οι κίονες συνδέονται μεταξύ τους με λιτόγραμμα γοτθικά τόξα.

 

 

Η Πύλη για ένα πέρασμα στον 14ο αιώνα. Πάντα με βασανίζει η σκέψη αν τότε, το 1314, όταν άναψαν οι φωτιές στο νησί του Σηκουάνα, στο Παρίσι, από τον βασιλιά Φίλιππο Δ΄, τον Ωραίο για να κάψει τον τελευταίο Μέγα Μάγιστρο των Ναϊτών, Jacques de Μolay και την παρέα του, ένα μεγάλο μέρος των Ναϊτών που ξέφυγαν από τους διωγμούς, έφτασε εδώ, στη Ρόδο και πέρασε από την Porta Marina, για να κατευθυνθεί προς το Palazzo του Μεγάλου Μαγίστρου των "Hospitallers" της Ρόδου.

Opus Dei. Το ερώτημα απασχολεί έκτοτε πολλούς μελετητές, που ψάχνουν τι μπορεί να απέγινε ο αμύθητος θησαυρός των Knights Templars και ποια ήταν η τύχη του «Μυστικού Τάγματος» με την κιβωτό των αποκρύφων.

Μπροστά μου έχω τον Θυρεό του Μεγάλου Μαγίστρου, Antonio Fluvian (1421-1437), με τους δυο αγγέλους να κρατούν το οικόσημό του, πάνω από το κεντρικό θύρωμα του άλλοτε Νοσοκομείου των Ιπποτών (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο), στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του παρεκκλησίου, που βρίσκεται στη «Μεγάλη Αίθουσα των ασθενών».

 

Ο «Σταυρός της Μάλτας» ή «Σταυρός του Αμάλφι», το κατ’ εξοχήν σύμβολο των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ρόδου,

 κυριαρχεί με πολλούς τρόπους στα Ιπποτικά κτίσματα.

 

 

Κατεβάζοντας αργά το βλέμμα μου από το οικόσημο του Μεγάλου Μάγιστρου, με κατάπινε ήδη η μεγάλη γοτθική πόρτα του επιβλητικού κτιρίου, μπαίνοντας στο «διαβατικό», με τα περίτεχνα γοτθικά σταυροθόλια.

Έκανα τη σκέψη ότι αυτή μπορεί να είναι η Κιβωτός των Ιπποτών. Η «Μυστική Γεωμετρία» της Φαραωνικής Αιγύπτου, που αποκτά εδώ το ισόβαρό της, με τα γοτθικά τόξα της «Ιερής Γεωμετρίας» των Τεμπλάριων, που έμαθαν να ασκούνται στη «Μυστική Επιστήμη των Αριθμών».

Η γεωμετρία των Πυραμίδων και η μυστηριακή δομή του μινωικού Λαβυρίνθου είναι για τους μυημένους ό,τι περίπου είναι η «φιλοσοφική Λίθος» για τους Αλχημιστές.

Η Ρόδος είναι η «Μυστική Πόλη», ο «Λαβύρινθος» με τα Γοτθικά κοσμήματα και την ιερογραφία των αριθμών. Η αρχιτεκτονική έκφραση του “Opus Dei”!

Σε αυτή την αιώνια πόλη, που είναι η ίδια η σφραγίδα τους, πρόκειται φέτος να επιστρέψουν οι όπου γης μυημένοι των Ιπποτικών Ταγμάτων του Αγίου Ιωάννου και των Ναϊτών, που ακούνε σήμερα στο όνομα: «Supremus Militaris Orolo Mibitum Templi Hierosolymitani" και είναι το σύγχρονο Στρατιωτικό Τάγμα των Ναϊτών Ιπποτών στη Ρώμη.

 

Ένα από τα πολλά οικόσημα με το σπαθί και με το Ρόδο, σύμβολα και τα δυο των Ιπποτών.

Οι «Πολεμιστές του Φωτός» έχουν εντοιχίσει πολλά παρόμοια εμβλήματά τους στους τοίχους της Μεσαιωνικής Πόλης.

 

 

Υπάρχουν ήδη επαφές του επικεφαλής του σημερινού Ιπποτικού Τάγματος, με παράγοντες της Ρόδου, προκειμένου να υπογραφεί μια σύμβαση για την ίδρυση στη ρόδο ενός χωριού των Ιπποτών. Στο σχέδιο της σύμβασης αυτής αναφέρονται με λεπτομέρειες οι «κοινωνικοί και πολιτιστικοί στόχοι» των σύγχρονων Ιπποτών, που θέλουν να επανακάμψουν στο νησί.

Στο εισαγωγικό σημείωμα του σχεδίου ενός συμφωνητικού ανάμεσα στην Εκκλησία της Ρόδου και το «Supremus Militaris Orolo Mibitum Templi Hierosolymitani» αναφέρεται: «…ένα γκρουπ σκεπτόμενων ανθρώπων για το "κοινό καλό", ένα γκρουπ "Ιπποτών", στη Ρώμη πεπεισμένο ότι ο πολιτισμός, η αλληλοβοήθεια, η αλληλεγγύη και η στήριξη των αδύναμων, είναι κοινή περιουσία όλου του ανθρώπινου γένους, ικανή να υπερτερεί και να διαλύει τις εθνικές διαφορές, θρησκευτικές και φυλετικές, για τη διάσωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελετώντας σε βάθος το πώς να καταστήσουν πραγματικά και ενεργά αποτελεσματικές εκείνες τις αξίες και αρχές στις οποίες πιστεύουν, μαζί με όσους άλλους τις πιστεύουν όπως αυτοί, θέλουν να επιστρέψουν για να ξαναφτιάξουν στη Ρόδο από όπου οι "πατέρες τους σκαπανείς" ξεκίνησαν, μια παγκόσμια ένωση ανθρώπων καλής θέλησης και να εξαπλωθεί ύστερα σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από μια "Διεθνή Οργάνωση των Αξιών και των Αρχών".…».

 

Ο Πύργος του Αγίου Νικολάου στο Μαντράκι, που ήταν το Λιμάνι των Μεσαιωνικών χρόνων.

Από δω σήκωσε πανιά η Ναυαρχίδα των Ιπποτών, η Santa Maria, την Πρωτοχρονιά του 1523

 και την ακολούθησε ολόκληρος ο στόλος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννου,

βάζοντας πλώρη για την Κρήτη. Σήμερα, στη θέση του στόλου των Ιπποτών βρίσκονται κότερα και θαλαμηγοί.

 

 

Σήμερα, το Ιπποτικό Τάγμα αριθμεί περί τα 11.000 μέλη διασπαρμένα σε οκτώ χώρες ανά τον κόσμο, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο της Οργάνωσης συνεδριάζει κάθε πέντε χρόνια και  συζητά θέματα που ενδιαφέρουν την οργάνωση, αλλά  καθορίζει και τους επιμέρους στόχους της.

Η Ναυαρχίδα Santa Maria, που απομάκρυνε από τη Ρόδο τον Μεγάλο Μάγιστρο Philippus Villiers LIsle Adam και τους Ιππότες του Τάγματος, δεν ήταν ασφαλώς η «Ουράνια Αργώ, με επιβάτη το Σείριο» των Μυστικών, ωστόσο, φαίνεται πως «Οι Πολεμιστές του Φωτός» βρήκαν το δρόμο, μετά από πέντε αιώνες να επιστρέψουν στο νησί του Ήλιου.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2011





zervonikolakis.lastros.net   Επιστροφή στην αρχική σελίδα