ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΣΤΑ

ΠΡΟΠύΛΑΙΑ

 

Η ανατολική πτέρυγα των Προπυλαίων είναι ένα από τα σημεία που δέχτηκαν από νωρίς τις επεμβάσεις των χριστιανών,

μετατρέποντας ένα αρχαίο οικοδόμημα σε ορθόδοξο χριστιανικό ναό.

 

Από τους δυο αυτούς κίονες των Προπυλαίων περνούν καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες,
χωρίς να βλέπουν τα χριστιανικά χαράγματα με τα οποία είναι γεμάτες οι επιφάνειές τους, όπως ο τεράστιος σταυρός (δεξιά),
αλλά και οι διάφορες αναγγελίες, που ταλαιπωρούν αιώνες τώρα τα μάρμαρα του αριστερού κίονα.

 

Ο Άγιος Ιωάννης στα Προπύλαια έχει αφήσει και αυτός πολλά ίχνη πάνω στα αρχαία μάρμαρα. Οι πιστοί δεν έχαναν, όπως φαίνεται ευκαιρία να δοκιμάσουν αυτοσχέδιες γλυφές και άλλων ειδών χαράξεις στις κοίλες επιφάνειες των αυλακώσεων που έχουν οι κίονες των Προπυλαίων, αλλά και στους μαρμάρινους τοίχους.

Σχήματα και φράσεις αποτυπωμένα με τη μέθοδο της βαθιάς χάραξης ή της κρουστικής αποτύπωσης. Και με τις δυο τεχνικές οι επιφάνειες των αρχαίων μαρμάρων έχουν πληγεί σε ικανό βάθος.

Τα χαράγματα είναι εντελώς άτεχνα. Το ίδιο και τα χαραγμένα κείμενα, που τις περισσότερες φορές είναι ανορθόγραφα και με «ορνιθοσκαλιστική» …γραφή!

 

Αυτό είναι το χάραγμα με την εικόνα του Αϊ Γιάννη, όπως δηλώνει και το όνομα που υπάρχει από πάνω: «Ιω», με περισπωμένη.

 

Ούτε όμως και τα νοήματα που «διατυπώνονται» έχουν κάτι το ενδιαφέρον. Δείχνουν απλούστατα ότι οι «ιχνογράφοι» τους βρήκαν μια πρόχειρη επιφάνεια για να χαράξουν τα ορνιθοσκαλίσματα και τις ανοησίες τους, αδιαφορώντας παντελώς για τα «άθλια» και «αμαρτωλά μάρμαρα των Εθνικών»!

 

Αποτύπωση σταυρού με κρουστικό τρόπο.

 

Φαίνεται ότι το γνωστό επαίσχυντο διάταγμα του Αυτοκράτορα Θεοδόσιου, που η εκκλησία τον αποκαλεί και «ΜΕΓΑ» (ΑΝΘΕΛΗΝΑ, θα πρόσθετα εγώ και άλλοι πολλοί φαντάζομαι), ήταν αυτό που όπλισε τα χέρια των χριστιανών του 4ου μετά Χριστόν αιώνα, με σμίλες και καλέμια, κατά των αρχαίων μαρμάρων και κατ’ επέκταση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, προς τον οποίο έτρεφαν αβυσσαλέο μίσος, που το εκδήλωναν με κάθε ευκαιρία.

 

Φιλόδοξος, αλλά εντελώς άτεχνος αυτός εδώ ο …αγιογράφος.

 

Η Ελλάδα, πέρα από όσα θεωρεί η εκκλησία, θα έπρεπε να είχε χαρακτηρίσει τον Μεγάλο Θεοδόσιο εχθρό του ελληνισμού, εχθρό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση εχθρό του παγκόσμιου πολιτισμού και της ελεύθερης σκέψης. Εχθρό της παγκόσμιας πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς.

Να δούμε στα γρήγορα μερικά από τα έργα και τις ημέρες αυτού του τυχοδιώκτη Αυτοκράτορα, που αν ζούσε σήμερα δεν θα κέρδιζε παρά τον τίτλο ενός Μεγαλολαμόγιου, που δεν δίστασε να χωρίσει στα δυο το Βυζαντινό Κράτος για να αποκαταστήσει και τους δυο γιους του, ως «Αυτοκράτορες»!

 

Ακόμη ένας από τους πολλούς …μεγαλόσταυρους πάνω στα αρχαία μάρμαρα.

 

Ο εν πολλοίς Θεοδόσιος αναγνώρισε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, στις 27 Φεβρουαρίου του 380 μετά Χριστόν, δηλώνοντας: «επιθυμούμε όλα τα διάφορα υπήκοα έθνη (…) να ακολουθήσουν τη θρησκεία που παραδόθηκε στους Ρωμαίους από τον Άγιο Πέτρο».

¨ένα χρόνο αργότερα, στις 2 Μαΐου του 381 προ Χριστού εκδίδει το «έδικτο κατά των αποστατών» και με αυτό το διάταγμα τιμωρεί όσους χριστιανούς επέστρεψαν κάποια στιγμή στην προηγούμενη (εθνική) θρησκεία τους και τους στερεί κάθε δικαίωμα δικαιοπραξίας!

Στις 21 Δεκεμβρίου του 382 μετά Χριστόν, αυτός ο ίδιος παράφρων αυτοκράτορας απαγορεύει με ποινή θανάτου και δήμευση της περιουσίας των «ιερόσυλων», «παραφρόνων» και «ενόχων Εθνικών» (όπως τους χαρακτηρίζει) κάθε μορφή θυσίας, μαντικής και ψαλμωδιών προς τους αρχαίους Θεούς, ακόμη και τις επισκέψεις στους αρχαίους ναούς!

Ο αδίστακτος αυτός άνθρωπος, αδειάζοντας από μέσα του όλο το μίσος του κατά του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού διατάσσει το 384 μετά Χριστόν την κατεδάφιση ή το σφράγισμα των «Εθνικών Ιερών», υπογράφοντας νέα απαγόρευση θυσιών, λατρείας και επισκέψεων στους αρχαίους («Εθνικούς», όπως τους αναφέρει) ναούς : «Κανείς δεν θα μολυνθεί με θυσίες και σφάγια, κανείς δεν θα πλησιάσει ή θα εισέλθει σε Ναούς, ούτε θα σηκώσει τα μάτια σε εικόνες φτιαγμένες από ανθρώπινο χέρι, διαφορετικά θα είναι ένοχος μπροστά στους ανθρώπινους και τους θεϊκούς νόμους»!

Στις 8 Νοεμβρίου του 392 μετά Χριστόν θέτει εκτός νόμου όλες τις αρχαίες θρησκείες.

Από κει και πέρα αρχίζουν τα εγκλήματα κατά του αρχαίου πολιτισμού.

Τον 4ο μετά Χριστόν αιώνα, (κατ’ άλλους λίγο αργότερα, τον 5ο μετά Χριστόν αιώνα)  τα Προπύλαια της Ακρόπολης είναι από τα πρώτα που θα παραδοθούν στις ορέξεις των χριστιανών και η δεξιά τους πτέρυγα θα μετατραπεί σε ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία, στο όνομα του Αγίου Ιωάννη. Μια μονόχωρη χριστιανική βασιλική.

 

 

Μάταια οι κάθε λογής Θεοδόσιοι προσπάθησαν να σβήσουν αυτό τον ήλιο,
που έρχεται μέσα από τις προϊστορικές λατρείες των ανθρώπων και φωτίζει τα αρχαία μάρμαρα!

 

Κάποιες γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν ότι σώζονται μέχρι και σήμερα ίχνη της Αγίας Τράπεζας, αλλά παρά τις επιτόπιες έρευνες δεν βρέθηκαν αυτά τα ίχνη, ούτε και οι μαρμαροτεχνίτες που εργάζονται στην αναστήλωση των Προπυλαίων έχουν εντοπίσει τέτοια ίχνη, παρ’ ότι είναι εμπειρότατοι στο να εντοπίζουν λαθροχειρίες στα αρχαία μάρμαρα.

 

ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ/Αθήνα 6 Ιουνίου 2013

 

 

 

zervonikolakis.lastros.net   Επιστροφή στην αρχική σελίδα