ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

 

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Μυστικά Και Κρύπτες Στον Ιερό Βράχο

 

 

Ο Παρθενώνας είναι ένας ύμνος στην τελειότητα και ταυτόχρονα, ένα πανανθρώπινο σύμβολο του πνεύματος και της τέχνης, που έρχεται από το Χρυσό Αιώνα, της Αθήνας του Περικλή και είναι αναγνωρίσιμος σήμερα σε όλο τον κόσμο.

Μαζί με τον Παρθενώνα, τρία ακόμη σπουδαία μνημεία της αρχαιότητας, πάνω στην Ακρόπολη, το Ερεχθείο, τα Προπύλαια και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ανεβαίνουν κάθε χρόνο στον Ιερό βράχο, για να δουν από κοντά τα θαύματα που έστησαν ο Καλλικράτης, ο Ικτίνος και ο Μνησικλής, οι αρχιτέκτονες των μνημείων της Ακρόπολης, αλλά και τα θαύματα που φιλοτέχνησε ο Φειδίας στον Παρθενώνα.

Ο Ιερός Βράχος έχει όμως και τα μυστικά του. Μυστικά και κρύπτες, που δημιουργήθηκαν με το πέρασμα των αιώνων. Κρύβουν μικρές ιστορίες και ξεχασμένες αλήθειες, που δεν μπορεί εύκολα να δει ο σημερινός επισκέπτης της Ακρόπολης, ακόμη και αν περνάει δίπλα τους, όπως συμβαίνει συνήθως.

Αυτό το αφιέρωμα, με τα άρθρα που θα ακολουθήσουν, προσπαθεί να φωτογραφήσει αυτές τις κρύπτες και να φέρει στο φως τα μυστικά τους. Μια διαφορετική ματιά στα μνημεία της Ακρόπολης και στα πράγματα που κρύβουν. Αυτά δηλαδή, που δεν είναι εύκολο να εντοπίσει ο επισκέπτης, είτε γιατί σήμερα πια του είναι εντελώς απρόσιτα, είτε γιατί, ακόμη και αν τα βλέπει μπροστά του, δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι. Μυστικά και Κρύπτες στον ιερό Βράχο 25 αιώνες από τη Χρυσή Εποχή της Αθήνας.

·       Η Κρύπτη με τον βωμό της Αθηνάς και τα ίχνη του πώρινου ναού, που πυρπόλησαν οι Πέρσες, το 480 προ Χριστού. Ο βωμός αυτός υπήρχε στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο Ναός της Απτέρου Νίκης (ή αλλιώς, ο Ναός της Αθηνάς Νίκης).

·       Τα ίχνη από τα γλυπτά μέλη των πώρινων Προπυλαίων, όπως φαίνονται κτισμένα στα τείχη, από το σημερινό υπόγειο της αρχαίας Πινακοθήκης.

·       Τα χαράγματα που έγιναν από τους χριστιανούς στους κίονες της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα (και υπάρχουν μέχρι σήμερα) όταν το μνημείο έγινε Ναός της Παναγίας, το δεύτερο μισό του 6ου προ Χριστού αιώνα.

·       Η εικόνα του Ευαγγελισμού, που είναι ζωγραφισμένη στα μάρμαρα του Σηκού του Παρθενώνα και σώζονται ακόμη τα τελευταία χρωματιστά ίχνη της.

·       Ο τούρκικος Μιναρές, στη νοτιο-δυτική γωνία του Παρθενώνα, όταν κάποτε ο Ναός της Αθηνάς έγινε τζαμί.

·       Ένα χαμάμ, που σώζεται ακόμη η θολωτή οροφή του μπροστά από τα Προπύλαια, αλλά και η αίθουσα που είχε γίνει χαρέμι, στο Ερεχθείο.

·       Τα πελεκημένα μάρμαρα του Έλγιν, που τα πριόνισε για να πάρει τις μετώπες του Παρθενώνα, αλλά και τα σπασμένα κανόνια των Τούρκων, δίπλα στον Παρθενώνα, απομεινάρια της καταστροφικής πολιορκίας που δέχτηκε η Ακρόπολη από τον Francesco Morosini.

Μυστικά και Κρύπτες στην Ακρόπολη από τον 6ο προ Χριστού αιώνα, μέχρι σήμερα, που τα μνημεία του Ιερού Βράχου αναστηλώνονται για να προσεγγίσουν κατά το δυνατόν την εικόνα που είχαν στην αρχαιότητα. Ένα διαφορετικό οδοιπορικό ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία της Αθήνας των κλασικών χρόνων και ένας φωτογραφικός περίπατος από τα Προπύλαια μέχρι τον Παρθενώνα και το Ερεχθείο.

 

     ΝΙΚΟΣ ΖΕΡΒΟΝΙΚΟΛΑΚΗΣ

Αθήνα 14 Μαΐου 2013

 





zervonikolakis.lastros.net   Επιστροφή στην αρχική σελίδα